Predstavljanje BH Premierligaša (HŠK ZRINJSKI)

HŠK ZRINJSKI

Najstariji klub u BiH osnovan je 1905.godine

Boja kluba je bijela sa crvenom lentom.

Navijači Zrinjskog su ULTRASI

Uspješan rad i rezultati kluba bilježe se do 1914. godine kada mu se zabranjuje rad. Tri naredne godine zamire svaka športska aktivnost u gradu. Tek 1917.godine H.Š.K.”ZRINJSKI” Mostar se stapa sa Hrvatskim radničkim omladinskim športskim klubom, koji je postajao pri Hrvatskoj radničkoj zadruzi. Objedinjeni klub dobio je ime”HERCEGOVAC”

II. RAD KLUBA OD 1992. GODINE

Zabrana rada Kluba je trajala punih 47 godina kada je 1992.godine svecano u Međugorju obnovljen rad Hrvatskog športskog Kluba “ZRINJSKI” Mostar. Od obnavljanja rada, u lipnju 1992.godine HŠK “ZRINJSKI” se natjecao u tri različita prvenstva, ali uvijek u najkvalitetnijem rangu koji je u određenom razdoblju postojao.

Sami početak rada obilježile su brojne prijateljske utakmice i turneje, što je bila najbolja promidžba kluba koji je svugdje, a posebno među hrvatskim narodom u Domovini i iseljeništvu, bio rado viđen gost. “Zrinjski” je, osim svih mjesta u HR Herceg-Bosni igrao s velikim brojem momčadi u Republici Hrvatskoj, gostovao je u Kanadi,malonogometna momčad je putovala u Njemačku , a brojne mlađe selekcije su nastupale na poznatim međunarodnim turnirima u BIH ,Hrvatskoj , Italiji , Njemačkoj , Francuskoj i Norveškoj.

Zrinjski je također dao veliki doprinos organiziranju nogometnog saveza Herceg-Bosne i prvog prvenstva 1994. godine , što je ujedno bilo i prvo prvenstvo u BIH uopće nakon rata. U prvom finalu “Zrinjski” je u dva susreta bio slabiji od “Mladosti Dubint” iz Širokog Brijega (0:0 i 0:1) , ali bila je to prava promidžba i uvod u kasniji uspjeh ovdašnjih klubova koje smo, na razlicite nacine poticali i podržavali.

Inace , usedam prvenstava u Ligi NS Herceg-Bosne “Zrinjski” je uglavnom bio u vrhu , a sudjelovao je i u prvom doigravanju s predstavnicima Lige NS BiH, gdje je bio u skupini sa ”Željezničarom” iz Sarajeva i “Bosnom” iz Visokog. Tada je dao veliki doprinos organiziranju završnice u drugoj skupini , u kojoj su na našem stadionu pred do tada rekordnim brojem od 20 000 gledatelja igrali “Široki Brijeg” , “Sarajevo” i “Čelik”. Inace ,bili su to prvi susreti klubova iz NS Herceg-Bosne I NS BiH od početka rata.

U natjecanju na razini Lige Federacije BiH i Premijer Lige BIH “Zrinjski” je takodjer stalno sudjelovao i uglavnom igrao znacajnu ulogu , te je izrastao u cijenjen i ugledan klub.Vrijedi izdvojiti i plasman u polu-finale Kupa BiH , gdje je naš klub eliminiran spletom nesretnih okolnosti u obje utakmice , te na kraju zbog samo jednoga promašenoga jedanaesterca. Kada je rijec o medjunarodnim nastupima “Zrinjski” je već jednom igrao u Intertoto kupu i u dvije utakmice eliminiran je zbog manje postignutih golova u gostima od “Vastra Flurunda”(0:1 , 3:2).

Klub je od pocetka rada veliku pozornost poklanjao Omladinskoj školi kroz koju je prošao veliki broj igrača i koju treba zaštiti kako mladi igrači ne bi odlazili iz kluba. mlade selekcije su , takodjer , nastupale na velikom broju turnira , osvajale su titulu prvaka Herceg-Bosne, te plasirale se i u završno natjecanje za prvaka BiH.

Kako bi ostvario željeni i planirani napredak u narednom razdoblju organiziranost , uvjeti za rad , igra i rezultati kluba moraju biti još bolji a kruna svega je bila 2005. godina kada je, najstariji Klub u Bih , slavio 100. obljetnicu osnivanja i kada je momčad osvojila titulu prvaka.

Svjesni smo kako je za ostvarivanje naših ambicioznih planova i ispunjenje želja sve veceg broja navijača Zrinjskog neophodna podrška i pomoć svih grdskih i Županijskih struktura i gospodarstvenika kojima je također u interesu da Mostar ima jakog , utjecajnog i uspješnoga Premijerligaša koji će biti na ponos cijelom gradu i Županiji. Zbog toga vjerujemo kako će se to dogoditi, te kako ćemo svi zajedno doprinijeti da “Zrinjski” kroz organiziranost i ostvarene rezultate bude ponos Mostara i svih Hrvata , kao što je uvijek bio.

2 komentara

  1. Jebo majku jesi ti normalan pa ti si ovdje stavio za Zrinjski ono što vrijedi za Velež i njegove navijače.Jesi ti svjestan da zrinski osamdesetih godina nije ni postojao ????cccccc kako vam peru te glupe mozogove

Komentariši